Tilbage til bloggen

Den Ultimative Guide til Studenterhuer 2023 🎓

Den Ultimative Guide til Studenterhuer 2023 🎓

Den Ultimative Guide til Studenterhuer 2023 🎓

Den Ultimative Guide til Studenterhuer 2023 🎓

Alt du behøver at vide om studenterhuer i 2023! Traditioner, farver, regler - få svarene her og vær klar til den store dag 🎓

Hej der, kommende student! 👋

Hvad er det der med studenterhuer? Hvad betyder alle de forskellige farver, og hvad er alle de regler, man skal kende? Bare rolig, jeg har samlet alt det, du behøver at vide, lige her i denne guide. Lad os dykke ned i det!

Indhold:

 1. Hvorfor er studenterhuen vigtig?

 2. Studenterhue regler

 3. Studenterhuer på forskellige uddannelser

 4. Studenterkørsel

Hvorfor er Studenterhuen Vigtig? 👩‍🎓

At blive student er en helt særlig mærkedag. Det er dagen, hvor du markerer afslutningen på din gymnasietid, og træder ind i den voksne verden. Og lad os være ærlige, det er en temmelig stor ting! En af de mest ikoniske traditioner, der er forbundet med at blive student, er studenterhuen.

Det er en traditionel ceremoni, der går tilbage til 1856, og studenterhuen er det synlige tegn på, at du har bestået dine eksamener og er klar til at tage hul på næste kapitel i dit liv. Det er en særlig dag, som du vil huske resten af dit liv.

Studenterhuen er en hvid hat, som bæres af de nyudklækkede studenter, mens de fejrer at deres uddannelsesperiode endelig er ovre og det voksne liv endelig venter. Studenterhuen er lavet af lærred med en sort lakskygge og er forsynet med et (oftest farvet) bånd og et dannebrogskors (dog er det i nyere tid blevet mere populært at skifte til selvvalgt emblem – eller ens initialer). Studenterhuen er en visuel markering af din præstation og den glæde, der følger med at have gennemført din uddannelse.

Lær mere om traditionen bag at blive student her.

Studenterhue Regler 📜

Studenterhuen er mere end bare en hat; den er en tradition og et symbol på dine bedrifter. Der er en masse regler forbundet med at bære en studenterhue, både gamle og nye.

Klassiske studenterhue regler

Lad os starte med de klassiske regler:

 1. Du må ikke bære din studenterhue før du har bestået din sidste eksamen. Det bringer uheld, hvis du alligevel gør det.

 2. Din karakter fra sidste eksamen skrives i midten af din studenterhue (indvendigt).

 3. Dine venner skal skrive en hilsen inde i din studenterhue. Det bringer held.

 4. Få et bid i skyggen af dine bedste venner, så man kan se tandmærkerne. Dette bringer efter sigende held.

Studenterhue festregler

Der er også nogle regler om fest og alkohol, fordi lad os være ærlige, at være student er også en stor fest:

 1. Den med det største hattemål i klassen, skal give en kasse øl til klassen på studenterkørslen.

 2. Den med det mindste hattemål i klassen, skal også give en kasse øl til klassen på studenterkørslen.

 3. Klassens højeste karaktergennemsnit, skal give en kasse øl til klassen.

 4. Klassens laveste karaktergennemsnit, skal også give en kasse øl til klassen.

Hvis I skal bruge en DJ til studentertiden, så lej en DJ og bliv ordentligt fejret.

Studenterhue kærlighedsregler

Og selvfølgelig er der regler om kærlighed, fordi hvad er ungdom uden lidt romantik?

 1. Hvis du får et kys af en, du ikke har haft et forhold til før, så må du klippe en firkant i skyggen.

 2. Hvis du får en fræk aftale i hus, så må denne skrives på indersiden af svedbåndet.

 3. Hvis du ender med at score din lærer, så må du smide det hvide yderbetræk.

 4. Det bringer held at skrive din kærestes eller soon-to-be kærestes navn ved siden af din sidste karakter i huen.

Og så er der en masse andre regler, men jeg vil ikke kede dig med alle detaljerne her. Du kan finde den fulde liste af regler i dette link, så du kan studere dem på din egen tid.

Læs mere om alle reglerne for studenter her.

Studenterhuer på forskellige uddannelser 🏫

Når det kommer til studenterhuer, er det vigtigt at vide, at farven på båndet på din hue afhænger af, hvilken uddannelse du har fuldført. Her er et hurtigt overblik:

Studenterhue på STX

 • STX: Den bordeauxrøde studenterhue er forbeholdt elever der har gennemført den almene gymnasiale uddannelse (STX)​.

Studenterhue på HTX

 • HTX: Den studenterhue der er forbundet med den højere tekniske eksamen (HTX) er sort. Denne uddannelse fokuserer på teknologi, design og innovation​.

Studenterhue på HHX

 • HHX: Elever der har gennemført den højere handelseksamen (HHX), som kombinerer det almene med erhvervsrettede og internationale perspektiver, bærer en kongeblå studenterhue​.

Studenterhue på HF

 • HF: Den lyseblå studenterhue er knyttet til den højere forberedelseseksamen (HF).

Studenterhue på EUX

 • EUX: Denne hue er for dem, der har taget en EUX-uddannelse. Det er en kombination af en studentereksamen og en erhvervsuddannelse, som for eksempel kok, gartner eller murer

Sort studenterhue

 • Sort: Oprindeligt blev de fleste studenterhuer lavet i sort, men fra 1880'erne begyndte de studerende at bære hvidt huebetræk om sommeren. I dag er det især studerende med fem eller flere højniveaufag, der vælger den sorte hue

Lyserød studenterhue

 • Lyserød: den lyserøde studenterhue er til frisørere.

Lilla studenterhue

 • Lilla: En lilla studenterhue er til nyuddannede SOSU-hjælpere eller SOSU-assistenter.

 • Lilla og gul: Hvis huen både har lilla puld og lilla bånd med en gul stribe, er det en nyuddannet pædagog.

 • Mørkelilla studenterhue: En hue med et mørkelilla bånd indikerer, at det er en HG-student, der netop har fået hue på.

Læs mere om alle farverne på studenterhuer her.

Studenterkørsel

Studenterkørsel er en vigtig tradition i Danmark, som markerer afslutningen på gymnasietiden og fejrer de nyudklækkede studenter. Traditionen er kendt for at være en festlig begivenhed, hvor de nyuddannede studenter kører rundt i en dekoreret lastbil, vogn eller bus og besøger hver enkelt students hjem.

Kørslen starter typisk på skolen eller hjemme hos en i klassen, hvor studenterne samles og fejrer deres færdiggjorte uddannelse, inden turen går videre til hver elevs hjem. Ved hvert stop er det tradition, at de studerende drikker et glas champagne eller anden festlig drik, mens de fejrer sammen med familie og venner. Efter hvert besøg går turen videre til næste students hjem, og dette fortsætter indtil alle studenter har fået besøg.

Studenterkørsel er mere end bare en køretur - det er en dag fuld af fejring, glæde og samhørighed. Det er en dag, hvor studenterne kan dele deres glæde og lettelse over at have gennemført deres uddannelse, samtidig med at de siger farvel til deres gymnasietid og ser frem mod deres fremtidige vej i livet.

Som vi har set, er studenterhuen meget mere end blot et stykke hovedbeklædning. Den repræsenterer mange års hårdt arbejde og er et symbol på den personlige bedrift, det er at gennemføre en uddannelse. Farverne på huen og båndet har betydning og kan fortælle os noget om, hvilken uddannelse personen har gennemført.

Uanset om det er en lyseblå hue for HF, kongeblå for HHX, marineblå for HTX, rød for STX, sort for de studerende med mange højniveaufag, eller en af de mange andre farver for erhvervsuddannelser og andre typer uddannelser, så repræsenterer hver eneste hue en stor præstation.

Der er altså god grund til at bære sin studenterhue med stolthed, og til at fejre den bedrift det er, at blive student. Så uanset hvilken farve din hue har, så husk på, at det er din indsats og dit hårde arbejde, der har gjort det muligt for dig at bære den med stolthed. Tillykke til alle studenter! 🎓

<script type="application/ld+json"> { "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": [{ "@type": "Question", "name": "Hvad er prisen på en studenterhue?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": "Prisen på en studenterhue varierer afhængigt af tilvalg. Grundprisen ligger på 699 kr., mens den maksimale pris med alle tilvalg er 1.612 kr." } }, { "@type": "Question", "name": "Hvad betyder farverne på studenterhuen?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": "Farverne på studenterhuen repræsenterer den uddannelse, du har fuldført. Rød er for STX, blå for HF, HHX og HTX, grå for EUX, lyserød for frisør, lyselilla for SOSU-hjælper, lilla for SOSU-assistent, og mørkelilla for HG." } }, { "@type": "Question", "name": "Hvad er studenterkørsel?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": "Studenterkørsel er en tradition, hvor nyuddannede studenter kører rundt og besøger hinandens hjem for at fejre afslutningen på deres uddannelse." } }, { "@type": "Question", "name": "Hvem bærer en sort studenterhue?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": "Studerende med fem eller flere højniveaufag vælger ofte den sorte hue." } }, { "@type": "Question", "name": "Hvad betyder det at have en lilla og gul studenterhue?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text":"En studenterhue med både lilla puld og lilla bånd med en gul stribe tilhører en nyudsprunget pædagog." } }] } </script>